Ledenvergadering over de toekomst van de kerk

door | 5 juni 2024 | Actueel, Jaarvergadering

De Algemene Ledenvergadering van de VVP Nederland werd gehouden op 25 mei in de Johanneskerk te Amersfoort. Wil en Jaap Ruster schreven een verslag van de dag.

De dag begon met een interessante lezing van Dr. Aarnoud van der Deijl, predikant en schrijver. Hij presenteerde zijn boek ‘De toekomst van de kerk’, een essay vol rouw en hoop. Is er nog wel toekomst? Het is een probleem wat ook bij tal van VVP gemeenschappen in Nederland zorgen baart. En niet alleen bij de Vrijzinnigen, maar ook in tal van andere geloofsgemeenschappen. Gedurende zijn dertigjarig predikantschap zag Aarnoud van Deijl de kerk in Nederland meer dan halveren. Het bezorgde hem rouw. De fasen van ontkenning tot berusten heeft hij allemaal doorlopen.

Tijdens zijn lezing analyseerde hij 7 plannen, die de kerk niet konden redden. Maar redden we het wel zonder kerk? Kunnen we het wel zonder kerk? Kunnen we wel zonder de (oer)verhalen, de beelden en rituelen, de gemeenschap van mensen die naar elkaar omzien, de ethische reflectie? Of leidt verlies daarvan automatisch tot verarming van individu en samenleving?

Hij rouwt, maar ziet ook het betekenisvolle dat gebeurt in al dan niet kleine geloofsgemeenschappen. Dat geeft hem hoop!

Na de lunch begon de ALV met de gebruikelijke onderdelen, zoals de financiële stukken en het jaarverslag. Daarnaast werd een nieuw projectplan gepresenteerd: ‘Eigentijds Vrijzinnig 2025-2029’.

Ook waren er verkiezingen van bestuursleden. Sommigen aftredend en herkiesbaar. Onze voorzitter Alke Liebich is aftredend en niet herkiesbaar. Zij blijft nog tot 1 januari 2025 in functie. Dan wordt zij opgevolgd door Berthe van Soest uit Hoofddorp.

Opvallend was dat Meta Floor, de opvolger van Erik Jan Tillema, als beleidsmedewerker, niet aanwezig kon zijn. Zij zat op dat moment in Israel. Zij werkt mee in het project Tent of Nations in Bethlehem . Dit is een educatieve boerderij met het vredesproject van de Palestijns-christelijke familie Nassar. Ondanks de moeilijke omstandigheden en de voortdurende dreiging van landonteigening, zet de familie Nassar zich op een geweldloze en zeer creatieve manier in onder het motto ‘Wij weigeren vijanden te zijn’.

Wil en Jaap Ruster (VVP Goes)

 

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer u op de

NIEUWSBRIEF

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a
3533 AE Utrecht
030-8801497
info@vrijzinnig.nl

Meer contactgegevens >>