Uitslag Preekschrijfwedstrijd over genderidentiteit

door | 22 april 2024 | Actueel

Hoe kun je de huidige discussie over genderidentiteit koppelen aan teksten uit de Bijbel? Dat was de inzet van de Preekschrijfwedstrijd van Liberaal Christendom. Op vrijdag 19 april 2024 werden de winnende preken bekend gemaakt.

Theoloog Annemarie Roding schreef de winnende preek. Zij is werkzaam in een verpleeghuis en nam die ervaring mee in het schrijven van een preek. Centrale vraag daarbij was: moet je je aan de wet houden om een kind van God te zijn, naar aanleiding van de bijbeltekst Galaten 3. Annemarie Roding schetst de verwarring en schaamte die ontstaan, als een bewoner van het verpleeghuis waar ze werkt haar voor een man aanziet. Ze vergelijkt de onzekerheid en ongemakkelijkheid die dementerende bewoners van het verpleeghuis ervaren, met de ervaring van uitgesloten zijn, die mensen met een minder standaard genderidentiteit ervaren. Een creatieve aanpak.

Annelotte de Bruijn schreef de winnende preek in de categorie niet-theologen. Zij schreef over Psalm 139, met als titel: Want uit één zijn wij gemaakt. Het was een persoonlijke preek over een ervaring in het uitgaanscircuit. Een goede preek geeft de toehoorders huiswerk mee, een niet te moeilijke opdracht, die toch iets van hen vraagt, aldus de jury. Het huiswerk van deze preek is, om binnen de geloofsgemeenschap ruimte te maken voor een breder perspectief, als het gaat om gender.

De winnende preken en de genomineerde preken zijn te lezen op de website van Liberaal Christendom.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer u op de

NIEUWSBRIEF

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a
3533 AE Utrecht
030-8801497
info@vrijzinnig.nl

Meer contactgegevens >>