Workshop: God in de supermarkt of God in de klimaatcrisis

door | 3 april 2024 | Activiteiten

Yvonne de Wijn, Samuel van Klinken, Remko Boesveld of Alfred Slomp weten op een originele wijze geloof en klimaatvragen met elkaar te verbinden.

WORKSHOP ‘GOD IN DE SUPERMARKT
door Yvonne de Wijn, Samuel van Klinken, Remko Boesveld of Alfred Slomp

Het is vast herkenbaar. Je staat in de supermarkt en je vraagt je af: wat eten we vanavond? De biologische boontjes uit Egypte of de ‘gewone’ boontjes uit Nederland? Een hamburger of een sojaburger? Of toch vis? Wat betekent dan dat gekke keurmerk precies? Gaan we voor het gezonde, plantaardige Alpro toetje, of toch een emmertje met yoghurt en aardbeien wat eigenlijk het lekkerste is? Wordt het de dure of de goedkope reep chocola? Je hebt het niet gemakkelijk als consument in de supermarkt. Bij elk schap moeten keuzes gemaakt worden, en het is geen gemakkelijke afweging tussen lekker, goedkoop, gezond, milieuvriendelijk, diervriendelijk en eerlijk voor de producent. Het palet aan keurmerken kan helpen, maar zorgt ook voor verwarring. De workshop “God in de supermarkt” verkent de keuzes die we maken, helpt argumenten te begrijpen en verbindt deze met een helder ethisch kader. De bijeenkomsten zijn actief, sociaal, informatief en gaan in een hoog tempo een serieuze maar niet te zware dialoog aan. We gebruiken veel materiaal uit actuele documentaires en websites. Wij laten ons inspireren door hoe Jezus omging met de arme en het behoeftige. Het initiatief Godindesupermarkt.nl wordt aanbevolen door Groene Kerken, Micha Nederland en Groengelovig (zie de websites van deze instanties).

Kerkdienst
Ook mogelijk: een interactieve kerkdienst over allerlei duurzame thema’s. Kijk bijvoorbeeld naar voorbeelden van kerkdiensten waarin wij een bijdrage hebben geleverd op onze website

www.godindesupermarkt.nl

Aanbevelingen
‘Ik was zeer onder de indruk van deze workshop. Ik doe al heel lang zo bewust mogelijk mijn boodschappen, en toch kon de workshop mij boeien met nieuwe informatie. Het concept is geweldig voor zowel met de materie onbekenden als ook voor mensen die denken wel te weten hoe het zit. Echt een aanrader!’

‘Jullie geven de workshop op een open, prettige wijze waar geen enkel moment een belerend vingertje aan te pas komt of waarbij je de zaal verlaat met een schuldcomplex. Knap!’

‘Ik ging er heen om wat bewuster te worden. Dat doel is meer dan bereikt. Het heeft mij ontzettend aan het denken gezet over mijn consumentengedrag. Zonder dat ik het gevoel had veroordeeld te worden. Veel dingen die ik ergens wel ongeveer wist, maar prima wist te negeren als ik boodschappen ging doen. Dat lukt nu niet meer. En wat ik vooral prettig vind is het idee dat je niet alles in 1 keer hoeft te veranderen, maar dat je wel iets in gang kunt zetten.’

Meer informatie over benodigdheden en kosten vindt u onderaan deze pagina

WORKSHOP ‘GOD IN DE KLIMAATCRISIS’
door Yvonne de Wijn, Samuel van Klinken, Remko Boesveld of Alfred Slomp

De laatste jaren wordt steeds duidelijker welke impact wij hebben op de natuur. Ons afval stroomt door de rivieren en oceanen, de biodiversiteit holt achteruit en de klimaatcrisis wordt steeds meer zichtbaar. We kunnen er niet meer onderuit om anders te gaan leven. Niet alleen voor de dieren en planten of de generaties na ons, maar ook voor de meest kwetsbaren op de wereld die nu al het hards geraakt worden. Wat kan je doen? Welke keuzes maken verschil en heeft het nog wel zin? Hoe voorkom je dat je uitgeblust raakt? En hoe houd je de hoop vast? God in de klimaatcrisis: een interactieve workshop over zinvol handelen.

Yvonne, Samuel, Remko of Alfred nemen je mee naar de vraag hoe je hoop houdt in een snel veranderende wereld. Welke duurzame keuzes maken nu echt verschil voor het klimaat? En hoe brengen we met elkaar een duurzame beweging op gang?
En als je gelovig bent. Hoe kun je je laten inspireren door Gods droom voor een eerlijke wereld?

www.godindeklimaatcrisis.nl

Aanbevelingen
‘Alfred Slomp was bij ons voor de workshop God in de klimaatcrisis. Hij verstaat de kunst om een zwaar thema op een uitnodigende, hoopvolle en niet moralistische wijze te brengen. De interactieve werkvormen brengen in beweging, letterlijk maar zeker ook figuurlijk. Er ontstond een levendige uitwisseling. Een echte aanrader!’

‘Een inspirerende interactieve workshop waar vaart in zit en die je zeker aan het denken zet! Met Gods mooie schepping gaat het niet goed, dus ga er ook mee aan de slag. Alfred zet met deze workshop iets in gang, zeer de moeite waard om hem uit te nodigen!’

‘Alfred heeft ons met een aanstekelijk enthousiasme en een sprankelend hoog energieniveau meegenomen in een verkenning van de klimaatcrisis. Hoe ga je daar als gelovige mee om? Korte toelichtingen, interactieve discussies en afwisselende filmpjes maakten het een inspirerende avond!’

Wie zijn wij?
Het team van God in de supermarkt bestaat uit Yvonne de Wijn, Samuel van Klinken, Remko Boesveld, Eva Jungjohan en Alfred Slomp. Eva verzorgt de administratie en Samuel, Remko, Yvonne en Alfred geven de workshops.

We kunnen genieten van de prachtige natuur om ons heen. Indrukwekkende bergen of uitgestrekte oceanen ver weg, maar vooral ook een meanderende rivier dichtbij of een ‘gewone’ merel in de stad. We kwamen er achter dat ons eten best veel invloed heeft op die mooie natuur en de mensen die op deze wereld leven. In onze studies en werk leerden we hier meer over en we hebben er vele boeken gelezen. Deze inzichten wilden we graag delen met anderen en daarom geven we workshops over duurzaam eten. Wij zijn onafhankelijk en niet verbonden aan een kerk, NGO, bedrijf, supermarktketen of keurmerk.

Benodigd bij de workshop: bij een grote groep geluidsversterking voor de stem (bij voorkeur liever een ‘net te kleine’ zaal dan een grote zaal, de workshop komt het beste tot zijn recht in een zo intiem mogelijke setting. Voor de workshop is de ruimte verdeeld in tafels met stoelen er in de rondte eromheen, zodat er groepen van ongeveer 5 mensen ontstaan.
Beamer, geluidsversterking voor de laptop, een scherm om te projecteren (ze nemen zelf een laptop mee). Graag een boekentafel voorin de zaal.

Kosten € 250
Bedrag is exclusief reiskosten (€0,23/km vanaf diverse plaatsen in Nederland)
Subsidie voor VVP-leden-verenigingen: € 65
Subsidie voor VVP-aangesloten verenigingen: € 30

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer u op de

NIEUWSBRIEF

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a
3533 AE Utrecht
030-8801497
info@vrijzinnig.nl

Meer contactgegevens >>