Lezingen over levenszin en ouder worden

door | 3 april 2024 | Activiteiten

Ignace de Haes is loopbaanbegeleider bij de Radboud Universiteit en storyteller. Zijn uitgangspunt is dat het formuleren van mooie, memorabele zinnen en authentieke verhalen levenszin en perspectief bieden; in het op verhaal komen, en uiteindelijk in de zin van het bestaan.

DE ZIN VAN HET NIET WETEN
door Ignace de Haes

‘Een mens kan niet alles weten, zeker de toekomst niet, want die is ongewis en daarmee niet te controleren. Hoe meer je die controle wilt hebben op keuzes die met de toekomst te maken hebben, hoe meer je te maken krijgt met keuzestress. Hoe dan ook, er zullen altijd onzekerheden blijven bij welke beslissing die je ook neemt. Het heeft dus veel meer zin je te verdiepen in de onzekerheden die horen bij het niet-weten, dan te investeren in controlemechanismen die de onzekerheden willen wegpoetsen’.

Zie het boek: ‘Weg van het onbekende. De zin van het Niet-Weten’ dat ik samen met Paul van der Velde (hoogleraar Aziatische religies) geschreven heb.
Tijdens een lezing gaan we ook daadwerkelijk aan de slag met ‘de zin van het niet weten’, zodat u met zin naar huis toe gaat.
Kijk op https://ignacedehaes.ruhosting.nl/workshops-2/

DE KUNST VAN HET OUDER WORDEN AAN DE HAND VAN DE JAKOBSLADDER
door Ignace de Haes

In het bijbelverhaal van de Jakobsladder zitten zoveel verwijzingen en symbolen dat het een prachtig vertrekpunt is om het te hebben over de zin van het ouder worden. We hebben evenals Jakob te dealen met de gevaren, angsten en onzekerheden die we onderweg tegenkomen; zeker wanneer we een dagje ouder worden. Wat is de zin daarvan? De filosoof Heidegger zegt dat bewustwording van het gegeven dat de mens gaat sterven, cruciaal is om de waarde van het leven te beseffen. De doodsbeleving is bij Heidegger een levensvernieuwende gebeurtenis. De filosofe Arendt daarentegen houdt staande dat de mens elke dag opnieuw geboren kan worden. Elke dag geeft nieuwe hoop en kan een verrassing met zich meebrengen, waar je ook op de ladder staat. Kortom waar staat u op de Jacobsladder? (Publicatie hierover is in het vooruitzicht).
Kijk op https://ignacedehaes.ruhosting.nl/workshops-2/

Ignace de Haes is loopbaanbegeleider bij de Radboud Universiteit en storyteller. Zijn uitgangspunt is dat het formuleren van mooie, memorabele zinnen en authentieke verhalen levenszin en perspectief bieden; in het op verhaal komen, en uiteindelijk in de zin van het bestaan. Hij geeft onder meer workshops op het terrein van loopbaan, zingeving en storytelling

Benodigd: beamer en scherm

Kosten € 200
Bedrag is exclusief reiskosten (€ 0,21/km vanaf Den Bosch)
Subsidie voor VVP-leden-verenigingen: € 50
Subsidie voor VVP-aangesloten verenigingen: € 25

Aanvullende informatie
Reistijd maximaal ongeveer 1 uur vanaf Den Bosch (provincies Brabant, Gelderland, Utrecht, Zuid Holland, Noord Holland tot Amsterdam – Haarlem)
Lezingen kunnen overdag en ’s avonds gegeven worden.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer u op de

NIEUWSBRIEF

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a
3533 AE Utrecht
030-8801497
info@vrijzinnig.nl

Meer contactgegevens >>