Lezing: Boeddhisme in Azië en in het Westen

door | 3 april 2024 | Activiteiten

Op bevlogen wijze kan Paul van der Velde vertellen over het boeddhisme. Hij weet ook precies uit te leggen wat de verschillen zijn tussen Aziatische boeddhisten en Europese boeddhisten.

BOEDDHISME IN AZIË EN IN HET WESTEN
door Paul van de Velde

Het boeddhisme is tegenwoordig populair. De Boeddha beelden staan in tuincentra, op meubelboulevards en in stadstuintjes. Tot in de kleinste dorpen zijn er cursussen mindfulness en zen. Het boeddhisme heeft inmiddels beslist een plaats in het Nederlandse spirituele landschap. Velen beschouwen het boeddhisme niet als een religie, maar eerder als een manier van leven, een filosofie of iets dergelijks. Vandaar dat mensen gedachtegoed uit het boeddhisme ook makkelijk combineren met wat ze al deden, met hun christelijke wortels bijvoorbeeld.

Het boeddhisme is echter geen eenheid, het blijkt binnen Azië zelf al uit allerlei verschillende scholen en stromingen te bestaan. Daar komt nog eens bij dat er vele ontwikkelingen zijn geweest in interactie met westers gedachtegoed, bijvoorbeeld psychologie en psychotherapieën. Veel boeddhistische leraren gaan ook graag de discussie aan met wetenschappelijke standpunten die zich in de moderniteit ontwikkelen. De belangstelling voor het boeddhisme heeft ook zeker te maken met esoterische stromingen zoals de Theosofie. Allemaal onderwerpen die we in Nederland telkens weer tegenkomen.

Paul van der Velde studeerde Indiase talen en culturen aan de universiteiten van Utrecht en Leiden. Hij promoveerde op pelgrimagepraktijken, mystiek en poëzie rond de god Krishna in Noord-India (Brindavan) en middeleeuws Hindi. Tegenwoordig is hij werkzaam als hoogleraar Aziatische Religies, Sanskriet en Hindi aan de Radboud Universiteit Nijmegen. De laatste jaren doet hij veel onderzoek naar interacties op religieus/spiritueel gebied tussen Azië en het Westen. Hij reist nog steeds veel naar Azië.

Benodigd: beamer en scherm

Kosten € 200
Bedrag is exclusief reiskosten (vanaf Nijmegen)
Subsidie voor VVP-leden-verenigingen: € 50
Subsidie voor VVP-aangesloten verenigingen: € 25

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer u op de

NIEUWSBRIEF

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a
3533 AE Utrecht
030-8801497
info@vrijzinnig.nl

Meer contactgegevens >>