Briefwisseling: Samen kunnen we God misschien kennen

door | 8 januari 2024 | Actueel, Briefwisseling

Moeder Anneke van der Velde en dochter Geerke Visser gaan met elkaar in gesprek over het geloof. Deze keer vertelt Anneke hoe ze vrijzinnig is geworden en dat we elkaar nodig hebben om God te leren kennen.

Lieve Geerke,

In je laatste brief vraag je me ‘hoe ik zo bij de vrijzinnigen terecht ben gekomen’. Ik kan nu een heel verhaal beginnen over dat ik synodaal gereformeerd ben opgevoed, nu belijdend lid ben van de PKN, maar me ook zeer thuis voel bij de Vereniging van Vrijzinnigen. Vrijzinnigen die landelijk gezien soms deel uit maken van de PKN, maar dan in Kampen weer niet. Maar ik ben me er ook van bewust dat dat jou niets zegt. Die benamingen en richtingen zijn overbliifselen uit een verzuild verleden. Soms doe ik wel eens een poging om dat aan jou of mensen van jouw leeftijd uit te leggen, en dat is bijna niet te doen…

Wat je denk ik eigenlijk wilt weten, is hoe ik vanuit een vrij orthodox christelijke opvoeding tot ruimdenkendheid in geloven ben gekomen. Ik denk dat dat vooral is gebeurd tijdens mijn studie theologie in Groningen. Geloofsovertuigingen werden kritisch bevraagd en onder de loep van de ratio, filosofie en psychologie op hun waarde onderzocht. Dat heeft mij tot het inzicht gebracht, dat ‘God’ uiteindelijk een groot geheim is. Een geheim dat we deels kennen uit onze eigen ervaring, en deels van wat anderen daar over hebben gezegd en geschreven.

Wat dat betreft vind ik de metafoor van de muggen op een olifant altijd heel mooi. Iedere mug ziet een stukje olifant. De één ziet een gladde, golvende vlakte (slurf), de ander voelt een zachte, wapperende deken (oor), en het volgende mugje voelt een hard, ruw oppervlak (poot), of een harige, zwaaiende sliert (staart). Allemaal waar, maar als je het geheel van de olifant niet kent, ook tegenstrijdig. Als de mugjes zich bewust zijn dat ze allemaal een deel van de waarheid in pacht hebben, kunnen ze hun ervaringen naast elkaar leggen, en met elkaar zich verwonderen over het grote geheim. Als ze dom zijn, gaan ze met elkaar in discussie en proberen ze elkaar te overtuigen van hun kleine stukje werkelijkheid.

We hebben samen al een paar keer gekeken naar het televisieprogramma ‘Kijken in de ziel’. In een van de series werd een aantal religieuze leiders geïnterviewd. Een joodse rabbijn, een boeddhistische leermeester, een imam, een pandit, een dominee… Ik vind het heel waardevol en inspirerend dat de verschillende religieuze overtuigingen naast elkaar de revue passeren. Er wordt niet gediscussieerd of gestreden welke overtuiging het meest ‘waar’ is. Met elkaar raken al die religieuze overtuigingen iets van het geheim van het leven. Een enorme rijkdom. Maar die kan denk ik alleen bestaan als wij mensen beseffen dat ‘God’ veel groter is dan wij kunnen begrijpen en beredeneren.

Ik vind die grondhouding vooral in de vrijzinnigheid. En de veelkleurigheid vind ik het meest in de breedte van de PKN. Antwoord op je vraag?

Wat ik van jou graag zou willen weten. Als je kinderen zou krijgen, zou je ze dan laten dopen?

Liefs,
Mama

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer u op de

NIEUWSBRIEF

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a
3533 AE Utrecht
030-8801497
info@vrijzinnig.nl

Meer contactgegevens >>