Eeuwig vrijzinnig

door | 20 juni 2023 | Jubileum 2013

Op zaterdag 6 april 2013 vierde de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten (VVP) in Nederland haar 100-jarige bestaan tijdens een jubileumdag in Zeist. Spiritualiteit, kunst, muziek en theater zijn tijdens deze dag op inspirerende wijze belicht.

Bekijk een video-impressie van de dag:

Voorstelling van ‘Jong Belegen’
De centrale gebeurtenis van de dag was het toneelstuk dat de dames van toneelgroep Jong Belegen opvoerden. Zij hebben zich verdiept in de geschiedenis van de vereniging en speciaal voor ons een toneelstuk geschreven. In dit stuk staat de erfenis van ons rijke verleden centraal.

Workshops/activiteiten
Actrice Kirsten Benschop nam het publiek mee in het verhaal ‘De Kamer’ van Harry Mulisch. Met het publiek onderzocht en demonstreerde zij de verschillende speelmogelijkheden van deze tekst. Interactie speelde hierbij een grote rol. Ze sloot de workshop af met een korte voorstelling van ‘De Kamer’.

Beeldend kunstenaar Mark van Praagh liet het publiek eerst aan de hand van foto’s naar vormen, kleuren, lijnen en expressie van bomen kijken en liet de mensen vervolgens een eigen versie van een vrijzinnige boom tekenen.

Kunstenaar Dennis Coenraad vertelde tijdens een lezing over de wordingsgeschiedenis van de aarde en de mens. Een mens is nooit zichzelf maar wordt zichzelf. Dat doet een mens door zich te openen voor zowel het instinct van de aarde als de intuïtie van de hemel. Dit verbindt hij vervolgens met zijn beeldhouwproces.

Musicus Chris van Bruggen ging tijdens zijn workshop nieuwe liederen zingen. De laatste jaren zijn er duizenden nieuwe liederen verschenen in tal van liedbundels. Daar zitten soms pareltjes tussen die het verdienen om vaker gezongen te worden. Van Bruggen zingt deze graag met zijn publiek.

Jubileumboek Eeuwig vrijzinnig
Aan het begin van de dag vond ook de presentatie van het jubileumboek Eeuwig vrijzinnig plaats. Dit boek staat stil bij het verleden, heden en toekomst van de vereniging. Verschillende voorgangers en leden laten hier hun licht over schijnen. Wat is bijvoorbeeld de erfenis van de VVH/VVP? Wat is haar betekenis anno nu en hoe ziet de toekomst er uit? De hoofdstukken in het boek zijn geschreven door onder andere Arne Jonges, Meerten ter Borg en Anne van der Meiden.

Overige jubileumactiviteiten
De jubileumdag is niet het enige waarmee de VVP haar 100-jarige bestaan gaat vieren. Na Pinksteren ontvangen alle kerkenraden en predikanten van de Protestantse Kerk een liturgiekrant met daarin tips en ideeën voor het samenstellen van een vrijzinnige kerkdienst. Ook roept de vereniging een verkiezing uit voor de meest vrijzinnige theoloog van Nederland. Iedereen kan hiervoor stemmen op tien theologen die een zeer grote invloed hebben gehad op de Nederlandse vrijzinnigheid.

100 jaar VVP
De Vereniging van Vrijzinnige Hervormden (VVH) werd in 1913 opgericht nadat eerder al verschillende provinciale verenigingen van vrijzinnigen waren ontstaan. Na het opgaan van de Hervormde Kerk in de Protestantse Kerk in 2004 nam zij de naam VVP aan. De vereniging plaatst zich vanouds binnen de Protestantse Kerk maar onderhoudt daarnaast veel contact met andere vrijzinnige organisaties zoals de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB, de Remonstrantse Broederschap, de Doopsgezinde Sociëteit en Het Apostolisch Genootschap.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer u op de

NIEUWSBRIEF

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a
3533 AE Utrecht
030-8801497
info@vrijzinnig.nl

Meer contactgegevens >>