‘Vrijzinnige theologie is springlevend’

door | 1 maart 2023 | Actueel

Het boek ‘Boven is onder ons’ laat zien dat ‘vrijzinnige theologie vandaag de dag springlevend is’, aldus theologe Enrieke Damen. Het boek is daarnaast een mooi tegengeluid voor de groeiende christelijke orthodoxie.

De promovenda in de Ethiek zei dit tijdens de studiedag ‘Helpt God na God ons verder’ die door de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) samen met Op Goed Gerucht en de VVP op 8 november in Amsterdam werd georganiseerd. Tijdens deze dag reageerden verschillende academici op het boek van vrijzinnig hoogleraar Rick Benjamins waarin hij een constructieve theologie probeert te formuleren na Kuitert. In zijn eigen woorden: ‘In ‘Boven is onder ons’ stel ik dat het nog steeds belangrijk is om over God na te denken, ook nadat we afscheid hebben genomen van een God daarboven. Met behulp van het woord God kunnen wij ons op een heel eigen manier verhouden tot de werkelijkheid om ons heen.‘

De studiedag was zeer goedbezocht. Theologen, dominees en geïnteresseerden waren uit het hele land afgereisd naar de Amsterdamse Thomaskerk om te luisteren naar de verschillende bijdragen.

Zo zei emeritus hoogleraar Wouter Slob: ‘Rick Benjamins zelf zal willen zeggen: waar het in de vrijzinnigheid over gaat, maar ik denk dat hij daarmee zijn positie te kort doet. En dat het voor grote delen van de zich ‘rechtzinnig’ theologie noemende theologie, dan verleidelijk zou kunnen zijn hem als niche-denker terzijde te schuiven. En dat zou spijtig zijn, want ’Boven is onder ons’ is simpelweg een andere manier om van incarnatietheologie te spreken? Daar zal iedere orthodoxe theologie zich dus mee moeten verstaan.’

Alle teksten die zijn uitgesproken, zijn terug te lezen op de website Liberaalchristendom.nl

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer u op de

NIEUWSBRIEF

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a
3533 AE Utrecht
030-8801497
info@vrijzinnig.nl

Meer contactgegevens >>