Geloven in God na God

door | 1 maart 2023 | Actueel

God is en blijft een betekenisvolle term, maar waar die naar verwijst is lang niet altijd duidelijk. Vrijzinnig hoogleraar Rick Benjamins schreef een boek waarin hij uitlegt hoe we na de dood van God nog over God kunnen spreken.

In Boven is onder ons – Denken over God na God laat Benjamins zien hoe we over God kunnen denken, zonder terug te vallen in een ‘God van daarboven’. Het boek vertrekt vanuit de theologie van Harry Kuitert, die afscheid nam van oude godsvoorstellingen. Kuitert maakte een scherpe tegenstelling tussen ‘boven’ en ‘onder’. Een aantal grote denkers en theologen voor en na hem zien die tegenstelling juist niet of minder absoluut.

In gesprek met Hegel, Heidegger en de huidige godsdienstfilosofie en theologie (interpretatietheologen, deconstructiedenkers en constructieve theologen) presenteert Benjamins hun belangrijkste inzichten en kiest positie. Helder laat hij zien hoe het academisch theologische gesprek over God na God zich de laatste decennia heeft ontwikkeld. In een postchristelijke en postseculiere eenentwintigste eeuw biedt dit boek perspectief op het denken over God. Boven is onder ons is daarmee een ideaal boek voor wie geïnteresseerd is in hedendaagse theologie.

Het boek verschijnt in september bij uitgeverij Skandalon (lees hier meer).
Rick Benjamins is hoogleraar vrijzinnige theologie aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU). Eerder verscheen van hem bij Skandalon:

Theo Hobsons gelovig humanisme

Catherine Kellers constructieve theologie

Liberaal christendom (red.).

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer u op de

NIEUWSBRIEF

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a
3533 AE Utrecht
030-8801497
info@vrijzinnig.nl

Meer contactgegevens >>