Emmy Schwartz-Erlings zet zich actief in voor de Parkstraatgemeente, onder andere als secretaris en redactielid van het plaatselijke maandblad. ‘Het kost je wat, maar levert je ook heel veel op!’
Wat betekent vrijzinnigheid voor jou?
Voor mij betekent het een op elkaar en op de wereld betrokken zijn, vragen mogen stellen, zoekende mogen zijn, openheid en gelijkwaardigheid mogen ervaren en geïnspireerd worden door bijbelverhalen.
Wat voor rol heeft de vrijzinnigheid gespeeld in jouw leven?
Komend uit een gezin waarvan de ouders actief waren in de Nederlandse Protestante Bond in Ede maakte ik kennis met de zondagschool aldaar en later in Velp, waar ik als tiener ook naar de VCJC ging. Af en toe ging ik met mijn moeder naar de Vereniging van Vrijzinnige Hervormden in Arnhem. Als 18-jarige (1969) deed ik belijdenis bij ds. Metz, predikant van de toenmalige VVH Arnhem en tevens docent KCML (Kennis v.h. Culturele en Maatschappelijk Leven) aan de kweekschool waar ik toen de opleiding tot onderwijzeres volgde. In die VVH-kerk trouwden we in 1971 en in 1972 lieten wij er ons eerste kind dopen. Als jonge ouders bezochten we jaren de jongerenkring. In 1973 trad ik toe tot het bestuur waar ik als ‘jonkie’ de eerste vergaderingen meemaakte van Doopsgezinden, Remonstranten en Vrijzinnige Hervormden om te bespreken wat we voor elkaar konden betekenen. Met 5 mannen ‘in het pak’ mocht ik meedenken en werd er, hoewel ik niet overstroomde van zelfvertrouwen, naar me geluisterd. Ik werd gewaardeerd en stond daarmee aan de wieg van de Parkstraatgemeente.
In 1983 verhuisden we naar Lochem en bleef ik lid van de VVH. Na een aantal jaren in Aruba en terug in Lochem werd mij in 1990 gevraagd lid te worden van het bestuur van VVH Gelderland. Ook hier heb ik het vrijzinnig gedachtengoed, hoe je dat ook precies omschrijft, mogen ervaren.
Onze terugkeer in Arnhem in 2004 betekende dat ik zo af en toe weer ging ‘kerken’ en dat had tot gevolg dat ik weer betrokken raakte bij het kerkenwerk. Stichting Eigen Gebouw klopte het eerst aan, later het bestuur van de Parkstraatgemeente, ik werd coördinator van een groep die inloopochtenden organiseerde, ging als afgevaardigde naar de AK-vergaderingen van de Protestantse Gemeente Arnhem en nu ben ik nog steeds actief omdat ik van mening ben dat het zo belangrijke vrijzinnige gedachtengoed (wat ik vanuit mijn jeugd als vaste waarde heb gevoeld) niet mag verdwijnen en dus wil ik met mijn inbreng daartoe bijdragen, me bewust zijnde dat ik wel aardig uit de tijd ga lopen.
Wat levert het je op?
Veel!
Toen onze zoon een tiener was en ik hem voorhield dat je er voor een ander moest zijn, maakte hij de opmerking dat ik het ook voor me zelf deed want hij zei: ‘Het geeft jou toch een goed gevoel?’
De wijsneus had gelijk: ‘Wie goed doet, goed ontmoet’.
Door mijn vrijwilligerswerk heb ik op vele verschillende vlakken mooie contacten opgebouwd, een hoop geleerd en kunnen bijdragen aan samenhang in de maatschappij en in de kerk. Inderdaad heb ik een goed gevoel gekregen als ik iets voor een ander of het andere had kunnen betekenen. Slapeloze nachten en je té verantwoordelijk voelen horen daar helaas bij en wegen bij het ouder worden wel wat zwaarder, maar toch was het nooit een reden om te stoppen.
Welk gedicht past het beste bij hoe jij in het leven staat?
Een gedicht dat veel voor mij betekent en te maken heeft met hoop en rechtvaardigheid is het gedicht van Vaclav Havel:
Hoop!
Diep in onszelf dragen we de hoop,
als dat niet het geval is, is er geen hoop.
Hoop is de kwaliteit van de ziel
en hangt niet af van wat er in de wereld gebeurt.
Hoop is niet voorspellen of vooruit zien.
Het is een gerichtheid van de geest,
een gerichtheid van het hart,
voorbij de horizon verankerd.
Hoop in deze diepe krachtige betekenis
is niet het zelfde als vreugde omdat alles goed gaat
of bereidheid je in te zetten voor wat succes heeft.
Hoop is ergens voor werken omdat het goed is,
niet omdat het kans van slagen heeft.
Hoop is niet hetzelfde als optimisme,
evenmin de overtuiging dat iets goed zal aflopen.
Wel de zekerheid dat iets zinvol is
onafgezien van de afloop, het resultaat.
Vaclav Havel