Foekje Dijk verdiepte zich in de lange (symbolische) geschiedenis van de roos en werd verrast door de prachtige verhalen die ze vond. De roos, zo meent ze, is een prachtige bloem die we vaker aan elkaar mogen schenken.
Onlangs mocht ik op een herdenkingsbijeenkomst in het plaatselijke verzorgingshuis een korte overdenking houden. Het herdenkingscomité had als thema bedacht: ‘De Roos’. Ze hadden mooie gedichten en liederen verzameld en in een soort van liturgieboekje opgenomen. Aan mij de taak om een ondersteunend woordje te speken naar aanleiding van het thema en de herdenking van de overledenen.
Uiteraard ging ik mij verdiepen in de wereldwijd meest populaire bloem. Aanvankelijk was ik een beetje sceptisch en bedacht ik dat met name de commercie een groot aandeel zou hebben gehad in de immense populariteit. Om weer eens tot de ontdekking te komen dat te snelle vooroordelen iedere grond van feitelijkheid missen. De huidige tijdgeest met de snelle concluderende oordelen zou daar veel van kunnen leren, maar dit terzijde.
Rozen hebben, zo ontdekte ik, een rijke geschiedenis die teruggaat tot maar liefst duizenden jaren geleden. Zij worden reeds genoemd in oude teksten, poëzie en mythen. Ze werden in die oude tijden al gebruikt voor rituelen en sierden tempels en paleizen op.
In het oude China werden rozen voor het eerst gekweekt rond 500 voor de gebruikelijke jaartelling. Met andere woorden: China is daarmee de thuisbasis van enkele van de oudste rozenvariëteiten. Pas later, in de Romeinse tijd, verspreidde de cultuur (van het kweken van rozen) zich naar Europa. Ze werden en worden nog steeds gebruikt voor diverse ceremonies, om iets uit te drukken, als decoratie, maar bovenal als symbool voor liefde. Dat laatste is genoegzaam bekend dunkt me.
Vooral rode rozen zijn onlosmakelijk verbonden met de liefde (haar doornen geven aan dat de liefde én het leven zelf niet altijd over rozen gaan …), maar iedere kleur heeft een eigen betekenis. Inmiddels schijnen er honderden (!) soorten rozen te zijn en komen er nog steeds nieuwe soorten bij.
De roos. Bij uitstek een bloem die verbinding tussen mensen en liefdevolle aandacht symboliseert. Voor mij persoonlijk mag daarom, vanwege die symbolische betekenis, de roos dienst doen als verzet tegen de wanhoop: de huidige wereld bezwijkt bijna onder onoplosbare, immens grote vragen. Het ziet er, om in het jargon te blijven, bepaald niet rooskleurig uit op onze gekwelde aarde.
Misschien zouden we elkaar zo nu en dan een roos moeten aanreiken. Niet alleen als symbool van tedere liefde en verbinding met elkaar, maar vooral ook als een inspirerende kracht om de hoop levend te houden: elkaar dwars door de wanhoop heen een onmiskenbaar teken van hoop aan te reiken.
Foekje Dijk