Een toga via Marktplaats

door | 24 juni 2024 | Actueel

Als een Vliegende Voorganger gaat Menno Hofman voor in allerlei gemeenten en zorgcentra, soms in overhemd met korte mouwen en soms in een toga die hij via Marktplaats heeft. Maar altijd vanuit zijn vrijzinnige geloof.

Waarom draag jij een toga?
Ik vind de toga een mooi symbool voor de tijdelijke rol die je hebt als voorganger. Je doet het gewaad aan voor de viering en daarna doe je ‘m ook weer af. Verder vind ik het mooi dat het tegelijkertijd nette kleding is, maar toch anders is dan de wereldse nette kleding. Naar aanleiding van een verzoek van een bruidspaar, ben ik gaan zoeken naar een toga op Marktplaats.

Wat voor toga draag jij? Wat is daar zo bijzonder aan?
Het is een witte toga, ook wel albe genoemd. Dat de toga eerder is gebruikt en ik een zegenwens meekreeg van de verkoper, maakt dat deze toga extra bijzonder voor mij is.

Wat voor reacties krijg jij op je toga?
Wisselende reacties. Er zijn gemeentes/zorgcentra waarbij het heel duidelijk is dat de toga mooi of afschuwelijk wordt gevonden, maar in een gemeente als het Open Pastoraat Gorinchem (waar de foto is genomen) wissel ik af.

Kun jij nog zonder toga?
Er niet zonder kunnen, zou overdreven zijn, maar ik weet dat er op diverse plekken waar ik mag voorgaan er mensen zijn die het zeker zouden missen als ik geen toga meer zou dragen.

Wat zou jij collega’s willen meegeven die worstelen met het wel of niet dragen van een toga?
Bij vrijzinnigheid past volgens mij geen kledingvoorschrift voor het wel of niet dragen van een toga. Waar Paulus het in Romeinen 14 heeft over dat je geen ruzie moet maken over verschillen in wat je eet, lijkt mij dat hetzelfde principe geldt voor het al dan niet dragen van een toga. Inclusief dat je, als je gelooft dat je een toga mag dragen, je er toch voor kiest om dit niet te doen in een gemeente /zorgcentrum waarin hiertegen een sterke weerstand is.

Lees ook wat de andere voorgangers over hun liturgische kleding zeggen:

Klaas Douwes: ‘De toga zit mij ruim en passend’

Monica Schwarz: Een liturgisch gewaad met preekoorbellen

Roos van Doorn: ‘Mijn kleren leiden toe naar waar het om gaat’

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer u op de

NIEUWSBRIEF

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a
3533 AE Utrecht
030-8801497
info@vrijzinnig.nl

Meer contactgegevens >>