Voorstellingen van Peterine Kooijmans

door | 20 juni 2023 | Activiteiten

Peterine Kooijmans komt dit jaar met twee vertelvoorstellingen: in ‘God!?’ vertelt ze over haar persoonlijke zoektocht in het geloof. ‘Moed der liefde’ is een voorstelling over levenskracht, over moederschap in al haar facetten.

VERTELVOORSTELLING ‘GOD?!’
door Peterine Kooijmans

Over deze voorstelling zegt Peterine Kooijmans het volgende:

Komend uit een protestants-christelijk nest is geloven mij van jongs af aan bijgebracht. Dagelijks lazen wij thuis verhalen uit de Bijbel. Met al die verhalen groeiden ook mijn vragen. Hoe zit dat eigenlijk met die God? Waar gaan die verhalen eigenlijk over? Tegelijkertijd merkte ik dat die bijbelverhalen of verhalen daarover mij soms zo kunnen raken, zo ontroeren. Over mijn zoektocht en ervaringen wilde ik graag een vertelvoorstelling maken. Het thema van mijn voorstelling werd ‘God’.

In een interview door Ferdinand Borger, predikant te Waalre zeg ik hier over het volgende: ‘Ik wist inderdaad niet zo goed waar ik aan begon, maar dat weet ik eigenlijk nooit als ik aan een nieuwe voorstelling begin. Het is je soms maar gewoon openstellen voor wat komt. Maar daarnaast is het ook hard werken, lezen, uitzoeken welke verhalen de moeite van het vertellen waard zijn. Vertellend voel ik mij soms net een schilder die als het schilderij af is maar zelden precies kan zeggen waarom juist dit beeld met deze vorm en kleuren op het doek is gezet.’

De voorstelling ‘GOD?!’ bestaat uit een compositie van drie verschillende verhalen, een joods scheppingsverhaal, het verhaal van de Samaritaanse vrouw en het verhaal van de dansende rabbi. Dit laatste verhaal gaat over een rabbijn die jaarlijks een afgelegen dorpje in de Oekraïne bezocht. De joodse gemeenschap kon elk jaar bij de rabbi terecht met al hun problemen en vragen. Hij hoorde die aan, zonder direct antwoord te geven. In plaats daarvan begon hij een beetje te zingen en te dansen en nam daarin de hele gemeenschap mee tot een bijna extatisch hoogtepunt. Het verhaal spreekt me zo aan omdat het, in dat dansen en zingen denk ik, om een soort godservaring gaat. Als je me vraagt wie God is, dan heb ik daarop geen antwoord. Maar als het antwoord is dat je uitgenodigd wordt het leven te vieren, dan komt dat misschien dichtbij God.”

VERTELVOORSTELLING ‘MOED DER LIEFDE’
door Peterine Kooijmans

Tweeduizend jaar voor het begin van onze jaartelling bedenkt een vrouw een list. Haar pasgeboren kind dreigt door soldaten van haar te worden afgenomen. Dat kind mag niet bestaan. Het is een jongetje van buitenlandse afkomst dat door de machthebber van het land als een mogelijke bedreiging wordt gezien. De vrouw staat het kind af aan het water van een rivier, waar het wordt gevonden. De machthebber heet Farao, het kind zal de naam Mozes krijgen.

Rond ons jaar tweeduizend wordt in China een baby van haar ouders afgenomen. Het kind is teveel en past niet in de één-kindpolitiek van het land. Twee kinderen, allebei niet gewenst door mannen die zeggen machthebbers te zijn. Maar: macht is soms niet meer dan een woord. Dat bewijst Peterine Kooijmans in haar nieuwe vertelvoorstelling. Met verve en op ontroerende wijze brengt Peterine de twee verhalen van Mozes en van haar eigen dochters bij elkaar. Tegenover uitsluiting en machtswellust staat de creativiteit van vrouwen als een muur van ernstig, maar vaak ook: vrolijk verzet. De kracht van moederliefde wijst mannen met macht een grens. Een voorstelling over levenskracht, over moederschap in al haar facetten, over vreemdeling zijn, maar vooral een voorstelling over de liefde die zich die zich door geen enkel obstakel laat beletten haar kracht te verspreiden.

https://peterinekooijmans.nl/

Praktische informatie voorstelling ‘God’:
Duur voorstelling: 25 minuten

Gevraagde vergoeding:
VVP-leden-verenigingen: € 150
VVP-aangesloten verenigingen: € 180
Overige gemeentes en verenigingen: € 200
Bedragen zijn exclusief reiskosten (vanuit Hoogeveen)

Praktische informatie voorstelling ‘Moed der liefde’:
Duur voorstelling: 55 minuten

Gevraagde vergoeding:
VVP-leden-verenigingen: € 265
VVP-aangesloten verenigingen: € 315
Overige gemeentes en verenigingen: € 350
Bedragen zijn exclusief reiskosten (vanuit Hoogeveen)

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer u op de

NIEUWSBRIEF

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a
3533 AE Utrecht
030-8801497
info@vrijzinnig.nl

Meer contactgegevens >>