Geloof en wetenschap door de lens van Spinoza

door | 20 juni 2023 | Activiteiten

Sterrenkundige Margot Brouwer is geboeid door het universum en door filosofische vragen en daar weet ze op een mooie manier over te vertellen.

GOD OFWEL HET MULTIVERSUM:
GELOOF EN WETENSCHAP DOOR DE LENS VAN SPINOZA
door Margot Brouwer

Kun je als sterrenkundige nog in God geloven, en zo ja, hoe? Dr. Margot Brouwer (die/diens) groeide op in een gelovig gezin, maar werd aan de universiteit geconfronteerd met een heel ander wereldbeeld: een leeg, onbarmhartig universum waarin voor God geen plaats lijkt. Nu neemt Margot ons mee in diens levenslange worsteling met existentiële vragen. Wat betekent de kennis dat wij uit sterrenstof bestaan voor ons? Hoe ga je om met je eigen nietigheid? Kun je je nog geborgen voelen in een oneindig heelal? Gelukkig komt Margot erachter dat die niet de eerste is die hierover diep heeft nagedacht. Filosoof Baruch de Spinoza, vader van de Verlichting, werkte vierhonderd jaar geleden al uit hoe wij verbinding, zin, en zelfs geluk kunnen vinden in onze eenheid met een eindeloos multiversum dat hij ‘God’ durfde te noemen. Vooral in onze tijd kan deze driehoeks-verhouding tussen wetenschap, filosofie en zingeving onze blik verwijden van de waanzin van alledag naar de peilloze diepten van ruimte en tijd, en uiteindelijk naar wie wij werkelijk zijn.

Dr. Margot Brouwer studeerde Natuur- en Sterrenkunde aan de Universiteit van Amsterdam, en rondde daar als eerste student de master ‘Gravitation and Astroparticle Physics’ af. Vervolgens promoveerde Margot aan de Universiteit Leiden op het onderwerp van donkere materie en alternatieve zwaartekracht, en werkte als sterrenkundig onderzoeker aan de Universiteiten van Amsterdam en Groningen. Op dit moment schrijft Margot een boek over de combinatie van natuurwetenschap en zingeving door middel van Spinoza’s filosofie. Voor meer informatie, zie: www.margotbrouwer.nl.

Benodigd: beamer en scherm

Gevraagde vergoeding:
VVP-leden-verenigingen: € 150
VVP-aangesloten verenigingen: € 180
Overige gemeentes en verenigingen: € 200
Bedragen zijn exclusief reiskosten (vanuit Amsterdam)

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer u op de

NIEUWSBRIEF

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a
3533 AE Utrecht
030-8801497
info@vrijzinnig.nl

Meer contactgegevens >>