De zoon van de gazelle

door | 20 juni 2023 | Activiteiten

Sabine Wassenberg en Kamel Essabane vertaalden een eeuwenoud, Arabisch verhaal dat filosofische vragen behandelt die ons nu ook nog bezig houden.

zoongazelleDE ZOON VAN DE GAZELLE
Een boekpresentatie over een mystiek-filosofische vertelling uit Islamitisch Spanje (Al-Andalus) waarin de thema’s filosofie, (geopenbaarde) religie, natuurwetenschap en natuur-spiritualiteit samenkomen.

door Kamel Essabane of Sabine Wassenberg

Het zoeken naar antwoorden op levensvragen is iets van alle mensen, alle tijden, plaatsen, culturen en geloven. In het boek De Zoon van de Gazelle lezen we over de filosofische zoektocht van Hayy die op een onbewoond eiland opgroeit met een Gazelle als moeder, en door op ontdekkingstocht te gaan in de wildernis verwonderend en filosoferend bij ‘het Mysterie’ uitkomt. Later ontdekt hij dat mensen in de bewoonde wereld dit ‘God’ noemen.

Enkele levensvragen die in het boek aanbod komen zijn:

Hoe is het eerste leven ontstaan?
Wat is het verschil tussen mensen en (andere) dieren?
Wat kun je leren van de natuur?
Is het heelal eindig of oneindig?
Hoe kun je een goed mens worden?

Het oorspronkelijke verhaal stamt uit de 12e eeuw en is van de Andalusisch-islamitische filosoof Ibn Tufayl. Filosoof en auteur Sabine Wassenberg en filosoof en religiewetenschapper Kamel Essabane herschreven dit verhaal om het voor jong en oud toegankelijk te maken en Karuna Wirjosemito voorzag het van mooie prenten. Na ieder hoofdstuk staan filosofische vragen, die universeel zijn, voor de lezer om over na te denken.

Eén van beide auteurs, Sabine Wassenberg of Kamel Essabane, komt vertellen over de achtergrond van het originele boek en de totstandkoming van deze hervertelling. Ze zullen voorlezen uit het boek en samen met het publiek in gesprek gaan over enkele van de diepste vragen van het leven, die ook in het boek terugkomen. We voelen de verwondering die ook in het boek te lezen is en manoeuvreren rondom het (Goddelijk) Mysterie, zoals Hayy ook deed.

Na de lezing is er mogelijkheid het boek aan te schaffen en te laten signeren door de auteurs.

Benodigd: (dit wordt nog nagevraagd)

Gevraagde vergoeding:

VVP-leden-verenigingen: € 185
VVP-aangesloten verenigingen: € 225
Overige gemeentes en verenigingen: € 250
Bedragen zijn exclusief reiskosten (OV of € 0,19 p/km vanuit Rotterdam of Groet)

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer u op de

NIEUWSBRIEF

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a
3533 AE Utrecht
030-8801497
info@vrijzinnig.nl

Meer contactgegevens >>