De geschiedenis van de kloosterordes in Nederland

door | 20 juni 2023 | Activiteiten

Op boeiende wijze weet Chris Fictoor over de eeuwenoude geschiedenis van de honderden kloosters die ons land gekend heeft.

DE GESCHIEDENIS VAN KLOOSTERORDES IN NEDERLAND
door Chris Fictoor

Van oudsher lieten monniken zich inspireren door meditatie en vormden zij kloostergemeenschappen. Vanuit de traditie van de woestijnmonniken in het Heilige Land verspreidden zij zich over Europa en de wereld. In Nederland stichtten zij honderden kloosters. Aan de hand van aansprekende beelden en muziek verdiepen we ons in deze lezing in deze boeiende geschiedenis. We kijken tevens naar de actualiteit: hoe staat het er nu voor met het kloosterleven in Nederland en wereldwijd? Daarbij komt de eeuwenoude ontwikkeling en actualiteit van lekenbewegingen in en rond kloosters eveneens aan de orde.

Chris Fictoor (1948)

is componist, dirigent, muziekpedagoog, kerkmusicus en cultuurmanager. Hij studeerde aan het Prins Claus Conservatorium Groningen en aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Verder schoolde hij zich in leiderschap en management. Hij componeerde ruim 1000 liederen, motetten, cantates, oratoria en kamermuziek, uitgevoerd in diverse Europese landen, USA en Japan; voor diverse van deze composities schreef hij zelf teksten. Als dirigent leidde hij professionele en amateurkoren en orkesten in binnen- en buitenland. Chris Fictoor werkte als docent aan conservatoria, Universiteit Nyenrode en academies voor leiderschap, was directeur van conservatoria en dansacademies en bestuurder van grote (inter)nationale organisaties en overheden in de sector cultuur en onderwijs. Als geassocieerd lid is hij verbonden aan de kloosterorde van de Karmelieten, hij werkt als geestelijk begeleider en persoonlijk adviseur en is voorganger in diverse kerken.

Informatie: www.chris-fictoor-foundation.nlwww.fictoor.nl

Benodigd:

Beamer met daarbij passende laptop en scherm t.b.v. Power Point. Deze bij voorkeur voorzien van mogelijkheid tot geluid afspelen. Indien geluid afspelen niet mogelijk is vanaf laptop/Power Point: dan aparte cd-afspeelapparatuur.

Gevraagde vergoeding:
VVP-leden-verenigingen: € 165
VVP-aangesloten verenigingen: € 195
Overige gemeentes en verenigingen: € 218
Bedragen zijn exclusief reiskosten (€0,24 p.km. vanaf Groningen v.v.)

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer u op de

NIEUWSBRIEF

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a
3533 AE Utrecht
030-8801497
info@vrijzinnig.nl

Meer contactgegevens >>