Van verstikkende waarheidsclaim naar openheid

door | 1 juni 2023 | Actueel

Het christelijke geloof heeft mensen eeuwenlang ingeprent dat ze tot niets in staat zijn en afhankelijk zijn voor hun redding. Het is tijd dat die gedachte de wereld uit geholpen wordt. Dirk van de Glind schreef er een prikkelend boek over.

Van een soevereine Heer naar kwetsbare Liefde. Van een verheven Godenzoon naar een solidaire medemens. In zijn boek ‘Waag te sterven, christendom en geloof in je opstanding’ houdt Dirk van de Glind een vurig pleidooi voor een menselijker en liefdevoller christelijk geloof. Als een soort kruisvaarder trekt hij in het boek ten strijde tegen orthodoxie en rotsvaste geloofsopvattingen. Want alleen dan kan het christendom nog een toekomst hebben.

Dirk van de Glind was docent levensbeschouwelijke vorming. Door dit werk heeft hij ‘jarenlang in de schatkamers van de menselijke geest mogen rondkijken,’ zo zegt hij zelf. Daarom begon hij na zijn pensionering boeken te schrijven en lezingen te geven over een onderwerp dat hem aan het hart ligt: een christelijk geloof dat geen regels voorschrijft, maar liefde predikt.

Het boek ‘Waag te sterven christendom en geloof in je opstanding’ bevat enkele korte hoofdstukken die hij eerder voor het tijdschrift VolZin schreef. Het zijn persoonlijke essays, waarin hij onder andere vertelt over de orthodoxe kerk waarin hij opgroeide en de grote moeite die hij als kind had met de strikte geloofsleer.

In het boek pakt hij verschillende dogma’s aan. Bijvoorbeeld Jezus, de zoon van God die voor onze zonden aan het kruis zou zijn gestorven. Daar kan Dirk helemaal niets mee. Hij meent dat het menszijn van Jezus hiermee is weggepromoveerd. Terwijl juist dat aspect van de man die werd geboren in een stal zo belangrijk is. ‘In alles wat Jezus zei en deed en in de weg die hij gegaan is, heeft hij gewezen op het ongelooflijk rijke potentieel dat mensen in zich dragen en heeft hij mensen willen verlossen van de kramp te denken tot weinig of niets goeds in staat te zijn.’

Op een vergelijkbare manier schrijft Dirk over God en de Bijbel om uiteindelijk tot de heftige conclusie te komen dat het misschien beter is als het christendom sterft. Omdat juist het verhaal over Jezus heeft geleerd dat er na de dood iets nieuws, iets anders, iets moois mag ontstaan. Daar hoopt Dirk op: een vernieuwing van het geloof, waarbij de mens, ontmoetingen en vooral liefde centraal staan.

Het boekje is niet heel dik dus je leest het zo uit. Het is prikkelend, het is intiem, het is interessant. Of het christendom ook echt gaat sterven? Dat is natuurlijk geen zekerheid. Maar de gedachte die Dirk in het leven roept, nodigt in ieder geval uit om verder na te denken.

Meer informatie over het boek is hier te vinden

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer u op de

NIEUWSBRIEF

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a
3533 AE Utrecht
030-8801497
info@vrijzinnig.nl

Meer contactgegevens >>