Gelovig denken vanuit onze beperkingen

door | 12 april 2023 | Actueel

In een goed gevulde Geertekerk sprak Willem B. Drees op 24 maart De Vrijzinnige Lezing 2023 uit. In hun geloven staan vrijzinnigen ‘in de spanning van afstandelijkheid én betrokkenheid,’ zo zei hij ondermeer.

De Vrijzinnige Lezing vindt elk jaar plaats in de Geertekerk en wil vrijzinnige theologie uit binnen- en buitenland onder de aandacht brengen. Willem B. Drees was jarenlang hoogleraar godsdienstwijsbegeerte in Leiden en besteedde in zijn lezing aandacht aan de vijf hoogleraren die hem daar voor waren gegaan. Alle vijf dachten zij anders over hoe wij kunnen denken over geloven.

Dat was ook de kernpunt van de lezing van Drees: de spanning die ontstaat tussen denken en geloven. ‘Menselijke kennis benadert de werkelijkheid alsof we die kunnen overzien, alsof we een buitenperspectief kunnen innemen,’ zo zei hij. Dat wordt problematisch wanneer het over geloven gaat, omdat we dan niet langer een buitenstander zijn, maar er persoonlijk en gevoelsmatig bij betrokken zijn.

De hele gehele tekst van zijn lezing is nu terug te lezen op de website van De Vrijzinnige Lezing.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer u op de

NIEUWSBRIEF

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a
3533 AE Utrecht
030-8801497
info@vrijzinnig.nl

Meer contactgegevens >>