Vluchtelingen; verder kijken dan je eigen schutting

door | 1 maart 2023 | Actueel

Er is veel ophef over de opvang van vluchtelingen in Tubbergen. Menso Rappoldt vraagt zich af of we er ook anders naar kunnen kijken.

Wat is leidinggeven en besturen?
‘Ik denk niet dat ik hier veel steun of draagvlak voor krijg’, zei de wethouder in Tubbergen toen bekend werd dat het COA een hotel heeft gekocht om daar 150-300 asielzoekers in op te vangen. De staatssecretaris besloot hiertoe omdat alle gesprekken op basis van vrijwilligheid nergens toe leiden.
Als je zo reageert als de wethouder, organiseer je tegenstand. Wat als ze zou zeggen: Het is niet leuk dat de nationale overheid zo ingrijpt, maar we zien allemaal dat er een groot probleem is. Er zijn mensen die moeite hebben met de komst van asielzoekers., maar we gaan kijken hoe we dit op een goede manier kunnen aanpakken.’

Als bestuurder doe je dan een appèl op een positieve houding van mensen. Door haar werkelijke reactie, roept ze juist de weerstand op en daardoor vergroot ze die.

Iemand uit de gemeenteraad zei: ‘Waarvoor zit ik hier nog, als dit van bovenaf wordt opgelegd.’ Het lijkt mij dat er nog genoeg te doen is voor haar, ook na deze ingreep door de overheid.

Besturen is soms mensen volgen. Maar als het crisis is, is besturen de weg wijzen.
Er wordt gezegd dat de nationale overheid met deze maatregel geen draagvlak creëert omdat het iets over de schutting kiepert. Maar is het niet soms een taak van lokale bestuurders breder te kijken dan de eigen schutting?

Menso Rappoldt
Predikant van de Grote Kerk in Emmen

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer u op de

NIEUWSBRIEF

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a
3533 AE Utrecht
030-8801497
info@vrijzinnig.nl

Meer contactgegevens >>