Vertellingen in de adventstijd

door | 1 maart 2023 | Activiteiten

In de tijd voor Kerst is het mogelijk om Marinus den Oudsten te vragen om een avond te vullen met een bijzonder kerstverhaal. Er zijn drie mogelijkheden:

De Driekoningentriptiek van Felix Timmermans.
De Kerstroos van Selma Lagerlöf en Vadertje Panov van Leo Tolstoj (op één avond verteld).
En natuurlijk de klassieker: A Christmas Carol van Charles Dickens

DE DRIEKONINGENTRIPTIEK VAN FELIX TIMMERMANS
Felix Timmermans (1886-1947) was een Vlaams schrijver. Hij schreef ook religieus getinte werken, zoals de Driekoningentriptiek in 1923. Het is in Vlaanderen een beroemd werk en werd elk jaar in Lier rond de kerstdagen gespeeld.
Om geld op te halen voor een pintje in hun stamcafé, trekken de manke herder Suskewiet, de palingvisser Pitjevogel en de bedelaar Schrobberbeeck ieder jaar met een draaiende ster zingend langs de huizen. Terwijl Suskewiet de ster draaiende houdt, zingen de drie mannen: “Wij zijn de Drie Koningen met hun ster.” Hun buit is groot tot ze een ontmoeting hebben met een wel heel bijzonder stel mensen. Vanaf dat moment verandert alles in hun leven en dit mondt uit in een wel heel wonderbaarlijke ontmoeting op een kerstnacht.

Marinus draagt het verhaal voor in het Nederland, maar gebruikt voor de dialogen het bloemrijke Vlaams. Hij laat dit prachtige kerstverhaal tot leven komen!

DE KERSTROOS VAN SELMA LAGERLÖF
Selma Lagerlöf (1858-1940) is het meest beroemd geworden door haar kinderboek “De wonderbare reis van Nils Holgersons”(1906).
Minder bekend is dat ze ook religieus getint werk schreef. Haar belangstelling voor godsdienst begon toen ze 10 jaar was. Haar vader werd ernstig ziek en ze besloot de bijbel van kaft tot kaft te lezen in de hoop dat God haar vader welgezind zou zijn. Het bleek te helpen, want hij leefde nog 17 jaar daarna. Een van de bekendste thema’s in de Bijbelverhalen: de omkering van kwaad tot goed, treffen we ook aan in het verhaal “De Kerstroos”. Marinus den Oudsten draagt het voor met veel beeldende beschrijvingen van het Zweedse landschap, de flora en fauna en de mooiste tuin ter wereld die alleen op kerstavond tot volle bloei komt.

VADERTJE PANOV VAN LEO TOLSTOI
In het leven van Leo Tolstoi (1928-1910) kwam een keerpunt toen hij rond zijn vijftigste een, zouden we nu zeggen, burn-out kreeg. Na dit kantelpunt kreeg hij veel belangstelling voor het religieuze. Het verhaal van Vadertje Panov is een vertelling gebaseerd op de woorden van Jezus over de werken der barmhartigheid, te vinden in Mattheüs 25. Leo Tolstoi maakte van de woorden van Christus een wonderbaarlijk mooi verhaal over vadertje Panov.

A CHRISTMAS CAROL VAN CHARLES DICKENS
Het geboorteverhaal van Jezus is het meest bekende verhaal ter wereld.
Maar ‘A Christmas Carol’(1843) van Charles Dickens komt direct daarna op de tweede plaats. Er zijn films van gemaakt en musicals. De muppets, Donald Duck en Mickey Mouse hebben het op hun eigen wijze vorm gegeven. Allemaal leuk en aardig, maar het echt ‘live’ meemaken is wel een heel bijzondere ervaring. En precies dat biedt Marinus den Oudsten al vele jaren aan veel verschillende groepen. Hij leest dit prachtige kerstverhaal van Dickens niet voor, hij laat het tot leven komen. Luisterend naar hem word je meegenomen in een kille sfeer van onmenselijkheid en onrechtvaardigheid, de kou van een bekrompen menselijke geest met uiteindelijk een goed einde.

Volgens Marinus is het verhaal van Ebenezer Scrooge, de hardvochtige vrek die na een bezoek van drie geesten op kerstavond, tenslotte verandert in een hartelijke, vrijgevige heer, het ideale kerstverhaal: beeldend, vol van karakteristieke personages en eindigend met een duidelijke moraal. Hij heeft het verhaal inmiddels al vaak voorgedragen, en vindt het iedere keer weer een feest dit te mogen doen.

Marinus den Oudsten heeft 2 jaar in Schotland en 5 jaar in Engeland gewoond. Daar volgde hij een Speech & Drama opleiding aan het Peredur Centre for the Arts in East Grinstead, Sussex, waar hij leerde omgaan met teksten uit de Engelse literatuur: het reciteren van poëzie, vertellen van verhalen en het spelen van toneel. Ook heeft hij een jaar doorgebracht bij het Chrysalis Theatre in Londen, een zeer kleinschalige toneelschool. Zijn favoriete schrijvers zijn Shakespeare en Dickens.

Praktisch
Duur vertellingen:
Christmas Carol 1.15 uur
Kerstroos en Vadertje Panov 1.15 uur
Driekoningentriptiek 1 uur ong.
Met een pauze er tussenin, bijvoorbeeld met (Kerst-) muziek en warme drankjes, zoals chocolademelk en/of glühwein, neemt het iets langer in beslag.

Benodigd:
Een (simpele) katheder met lampje voor de tekst en eventueel brandende kaarsen zijn het enige decor dat nodig is.

Gevraagde vergoeding:
VVP-leden-verenigingen: € 95
VVP-aangesloten verenigingen: € 120
Overige gemeentes en verenigingen: € 135
Bedragen zijn exclusief reiskosten (€ 0,19/km vanuit Amsterdam)

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer u op de

NIEUWSBRIEF

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a
3533 AE Utrecht
030-8801497
info@vrijzinnig.nl

Meer contactgegevens >>