Ontmoetingsdag in alphen: de aarde doorgeven

door | 1 maart 2023 | Actueel

Dit jaar organiseert de VVP twee ontmoetingsdagen die voor iedereen toegankelijk zijn. Tijdens de ontmoetingsdag op 12 november in Alphen aan den Rijn zal Manuela Kalsky spreken over ecospiritualiteit.

‘De aarde doorgeven’ – dat omvat verschillende generaties. De oudere generatie heeft de wereld vormgegeven en geeft haar door. De opvolgende generatie moet belangrijke keuzes maken maar heeft ook te maken met de gevolgen van wat is doorgegeven. En hoe zal het leven zijn in latere generaties, voor wie nog niet eens geboren is? De dag gaat ons op verschillende manieren helpen om ons als onderdeel van dat opvolgen van generaties te ervaren. Een inspirerend voorbeeld is de oproep van de Britse filosoof Roman Krznaric om goede voorouder te zijn: zorg ervoor dat je de aarde en het leven goed doorgeeft. Dat is wat je te doen staat, dat is je levensopdracht.

Het is een ernstig thema, maar er zal voldoende luchtigheid in het programma zijn. In de ochtend is er een lezing van Manuela Kalsky. Zij is theologe en oprichter van het dialoogplatform Nieuwwij.nl. Zij spreekt over het nieuwe boek van Karen Armstrong ‘De heilige natuur’ en gaat daarbij op zoek naar inspiratie om de ecologische problemen het hoofd te bieden.

In de middag zal er een keuzeprogramma zijn: u kunt op excursie, als u wilt. Zoals een speelse beleving over de gevolgen van dagelijkse keuzes, in een technieklaboratorium. Of de kennismaking met de Alphense stadsnatuur. Of een kennismaking met de boeken waaruit de ‘grootouders voor het klimaat’ hun kleinkinderen voorlezen. De afsluiting zal hoe dan ook muzikaal zijn, samen zingen of samen luisteren.

DAGPROGRAMMA:

10.00 uur: Inloop met koffie
10.30 uur: Opening
10.45 uur: Lezing door Manuela Kalsky, ‘De aarde heiligen’. Ecospiritualiteit als een antwoord op de eco-crisis
12.00 uur: Lunch
13.00 uur: Middagprogramma (keuze uit een van de workshops):

* grootouders voor het klimaat, kennismaking met hen en gesprek

over kinder- en jeugdliteratuur

* excursie wandeling stadsnatuur Alphen (met IVN)

* excursie techniekhuis Nieuwkoop

14.30 uur: Koffie / thee
15.00 uur: Muziek met teksten van Hildegard von Bingen
15.30 uur: Afsluiting, gevolgd door een hapje en een drankje

PRAKTISCHE INFORMATIE:

Datum: zaterdag 12 november

Tijd: 10.30 uur tot ongeveer 16.00 uur (inloop vanaf 10.00 uur)

Locatie: Oudshoornse Kerk

Oudshoornseweg 90

2401 LC Alphen aan den Rijn

Kosten: € 15, inclusief lunch

Opgeven kan tot 9 november via info@vrijzinnig.nl of 030-880 1497

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer u op de

NIEUWSBRIEF

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a
3533 AE Utrecht
030-8801497
info@vrijzinnig.nl

Meer contactgegevens >>