‘Kerk voor jong en oud’

door | 1 maart 2023 | Actueel

De kerk is de plek waar je kwetsbaar mag zijn en uitgedaagd wordt, zo meent predikant Rachelle van Andel. Dat geldt niet alleen voor mensen die al jaren in de kerk komen, maar ook voor de jongere generatie.

Rachelle van Andel – met haar 31 jaar zelf nog jong – is onlangs begonnen als predikant van de vrijzinnige gemeente Vrijburg in Amsterdam. Daar richt zij zich vooral op jeugd en jongeren.

In een interview met ‘Kerk in Mokum’, het tijdschrift van de protestantse gemeente Amsterdam, vertelt zij wat zij in de komende jaren wil doen. Het zal soms lastig worden om de jeugd bij de kerk te betrekken, maar, zo zegt zij: ‘We kunnen elkaar uitdagen om met elkaar te zoeken naar wat goed leven is. Dan heb je het over waarden als: liefde, compassie, nabijheid, erkenning, respect, vertrouwen. Die waarden delen we met elkaar, maar de manier waarop we ze invullen is voor de

verschillende generaties anders. Generaties boven mij moesten zich losmaken van kerkvormen die beknellend waren, generaties na mij weten niet meer wat een kerk is. Iedere generatie heeft zijn uitdagingen en toch zullen we moeten zoeken naar hoe we samenleven en meeleven met elkaar. We hebben elkaar zo nodig. De kerk kan daar, als zij wil luisteren naar de noden van deze tijd, een belangrijke rol in spelen.’

‘De kern van een geloofsgemeenschap is, vind ik, om elkaar tevoorschijn te halen. Met elkaar huilen, elkaar dragen, het met elkaar uithouden. Dat is soms best complex en het vergt tijd. De  voedingsbodem van wie we zijn, vraagt om constante bewatering en goede voeding. Die voeding is geen fastfood. Als dat geen mooie boodschap is voor jong en oud…’

Lees hier het hele interview in ‘Kerk in Mokum’

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer u op de

NIEUWSBRIEF

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a
3533 AE Utrecht
030-8801497
info@vrijzinnig.nl

Meer contactgegevens >>