De vrijzinnige lezing: agnostisch én religieus?

door | 1 maart 2023 | Actueel

De Vrijzinnige Lezing 2023 wordt op vrijdag 24 maart 2023 uitgesproken door Wim B. Drees, emeritus-hoogleraar godsdienstwijsbegeerte. Hij verdiept zich in de vraag wat geloven is en bekijkt hij welke spanningen er bestaan met rationeel denken.

Wim B. Drees was in Leiden de laatste hoogleraar voor godsdienstwijsbegeerte (2001-2014); daarna was hij in Tilburg hoogleraar filosofie van de geesteswetenschappen. De titel van zijn lezing is ‘Agnostisch én religieus. Vrijzinnig geloof in het licht van de godsdienstwijsbegeerte’.

‘Geloven is een menselijke zaak,’ zo meent Drees. ‘We kunnen het als toeschouwers bekijken, “van buiten af”. Maar ook kunnen we deelnemers zijn, “van binnenuit”. Godsdienstfilosofie heeft met beide perspectieven te maken: het is een academisch vak, waarbij geloof wordt behandeld met de afstandelijkheid van een toeschouwer, maar gevraagd wordt daarbij wel naar de geloofwaardigheid van religieuze overtuigingen, en daarin komt het dicht bij de theologie.

In het centrale deel van de lezing worden vijf mogelijke visies op geloven besproken aan de hand van vijf moderne/vrijzinnige theologen die in Leiden hoogleraar godsdienstwijsbegeerte waren: J.H. Scholten, L.W.E. Rauwenhoff, K.H. Roessingh, H.T. de Graaf en H.J. Adriaanse. Daarbij aansluitend wordt een hedendaagse visie gepresenteerd, over geloof als taal en identiteit en over geloof als overtuigingen.’

De Vrijzinnige Lezing wordt elk jaar in de Geertekerk Utrecht gehouden en wil hiermee vernieuwende, liberale theologie uit binnen- en buitenland onder de aandacht brengen. Afwisselend spreekt een Nederlandse of een buitenlandse theoloog. De afgelopen edities werden verzorgd door de Duitse theoloog Jörg Lauster en professor Hans Alma.

De lezing vindt plaats op 24 maart en begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30). De lezing kan ook via een live stream bekeken worden.

Tickets voor de lezing en de live stream worden verkocht via www.devrijzinnigelezing.nl

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer u op de

NIEUWSBRIEF

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a
3533 AE Utrecht
030-8801497
info@vrijzinnig.nl

Meer contactgegevens >>