De erfzonde is zo gek nog niet

door | 1 maart 2023 | Actueel

De meeste mensen deugen. Het is de titel van een zeer populair boek. Of dat zo’n fijn besef is? Misschien niet, meent filosoof en theoloog Gerko Tempelman.

Tempelman nam in de afgelopen maanden samen met Jaap Marinus, inspirator van Vrijzinnigen Lunteren, verschillende video’s op waarin Tempelman op een toegankelijk en frisse manier theologische en filosofische vraagstukken onder de loep neemt.

Zo zegt Tempelman in een video dat het idee van de erfzonde helemaal niet zo slecht is, maar dan wel in een ander jasje. Daarmee levert hij kritiek op het beroemde boek van Rutger Bregman waarin wordt gesteld dat de mens in principe goed is en het goede nastreeft. Tempelman brengt daar tegenin dat de meeste mensen niet deugen en dat dat maar goed is ook. ‘Deal ermee dat je als mens altijd tekort schiet, altijd zult falen. Dat je ‘sorry’ moet zeggen op de juiste momenten om je leven weer op de rit te krijgen. Af en toe is het helemaal niet erg om niet te deugen.’

De serie video’s verschijnen naar aanleiding van Tempelmans boek ‘Onzeker weten. Een inleiding in de radicale theologie’ waarin verschillende theologen hun onzekerheid als uitgangspunt nemen voor hun geloof.

Bekijk de video over de erfzonde en ‘De meeste mensen deugen’ hier:

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/oAIrPXYLeVI” title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share” allowfullscreen></iframe>

Bekijk ook:

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/M1oeBP9l7ZU” title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share” allowfullscreen></iframe>

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer u op de

NIEUWSBRIEF

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a
3533 AE Utrecht
030-8801497
info@vrijzinnig.nl

Meer contactgegevens >>