Compassieprijs uitgereikt

door | 1 maart 2023 | Actueel

Ambrose Ongwen wint Compassieprijs Sport

De Keniaan Ambrose Ongwen wint de Compassieprijs 2012 voor zijn sportproject voor jonge krijgers in Oost-Afrika.

Als oprichter van Seeds of Peace, Africa heeft hij gewerkt met jonge krijgers in het onrustige grensgebied tussen Kenia, Oeganda en Soedan. De bevolking in dit gebied heeft te lijden onder gewelddadige veeroof van jonge mannen. Door ze te laten kennis maken met voetbal en sport laat Ambrose Ongwen hen zien dat sport een alternatieve manier is om aanzien en een heldenstatus in de eigen gemeenschap te krijgen. Het motto van Ongwen is dan ook: “Niet schieten en doden, maar schieten en scoren.”

Ongwen heeft de ambitie om mensen met elkaar te verbinden – ook over grenzen heen. Ook in Nederland maakt hij mensen enthousiast, bijvoorbeeld studenten van de hogeschool Amsterdam die hij bewust maakte van de positieve rol die zij als sportleiders kunnen hebben om mensen bij elkaar te brengen. In het najaar zal hij samen met Nederlandse sportleiders werken aan een vergelijkbaar project met achterstandsjongeren. Zo komt zijn krachtige methode, die onder moeilijke omstandigheden succesvol is gebleken, ook voor anderen in Nederland beschikbaar.

Het winnen van de Compassieprijs houdt in dat de initiatiefnemers zich zullen inspannen om het werk van de winnaar meer bekendheid te geven in Nederland en bij de internationale netwerk rond het Handvest voor Compassie.

De Amsterdamse wethouder voor Sport, Eric van der Burg maakte de winnaar bekend tijdens een feestelijk programma op 5 april in de Mozes & Aäronkerk.

Meer informatie over project van Ambrose Ongwen: www.peacebeyondborders.nl

Achtergrond

De Compassieprijs is bestemd voor iemand die mensen weet te verbinden en ‘de harten weet te verzachten’. De prijs wordt dit jaar in de categorie Sport & Beweging uitgereikt, om in dit Olympisch jaar aandacht geven aan de positieve kracht die van sport uit kan gaan. Sport is vaak negatief in het nieuws (supportersgeweld, doping, top-inkomens), maar levert tegelijkertijd een belangrijke bijdrage aan de samenleving: sport verbroedert, brengt mensen samen en kan ook het beste in mensen naar boven halen.

Naast Ambrose Ongwen werden 12 andere initiatieven genomineerd.

De Compassieprijs is een initiatief van het Mozeshuis, de Remonstranten, de Doopsgezinden, Nederlandse Protestanten Bond en de Vrijzinnige Protestanten. De prijsuitreiking wordt ondersteund door stedelijke compassiegroepen in Leiden, Arnhem, Groningen en Amsterdam. Het Nicolette Bruiningfonds en Stichting Axios/Ajax dragen bij aan de prijsuitreiking op 5 april.

In 2011 werd de prijs voor het eerst uitgereikt, toen in de categorie Theater en Cultuur. De van oorsprong Liberiaanse theatermaker Bright O. Richards ontving de prijs voor zijn theatervoorstelling ‘As I left my fathers house’.

Jury

De jury van de Compassieprijs 2012 bestond uit vertegenwoordigers uit de sportwereld en de organiserende partijen:

* Stijn Verhagen – lector participatie en maatschappelijke ontwikkeling Hogeschool Utrecht en verantwoordelijk voor het project ‘Verbinden door Voetbal’

* Johan Annema – projectleider Stichting Axios

* Ivo de Jong – voorganger vrijzinnige geloofsgemeenschap NPB

* Tom Mikkers – algemeen secretaris Remonstranten

* Corrie Jacobs (Vereniging Vrijzinnige Protestanten)

* Monica Neomagus – staf Mozeshuis Amsterdam

* Bright O’Richards – winnaar Compassieprijs 2011

Bron: Mozeshuis.nl

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer u op de

NIEUWSBRIEF

Contact

Vereniging van Vrijzinnige Protestanten
Joseph Haydnlaan 2a
3533 AE Utrecht
030-8801497
info@vrijzinnig.nl

Meer contactgegevens >>